lierac 

Κύηση μετά τα 35

Απο  |  0 Σχόλιο


Ευχαριστούμε τον Γυναικολόγο κ. Αγαμέμνονα Δρακονταειδή

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ Π.ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ | ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
www.drdrakontaidis.gr | agadrakdr@gmail.com | Tηλ. Επικοινωνίας 2130276415 – 6934039806
www.facebook.com / Γυναικολογικό – Μαιευτικό – Ιατρείο – Αγαμέμνων – Δρακονταειδής

 

Διακρίνουμε ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης καθυστερεί και μετατοπίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες

Πράγματι, οι ρυθμοί ζωής της γυναίκας και ο ρόλος της μέσα στην κοινωνία έχoυν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η γυναίκα σε παλαιότερες εποχές παντρευόταν σε νεαρή ηλικία και ασχολούταν αποκλειστικά με τις οικιακές εργασίες, ενώ σήμερα σπουδάζει και εργάζεται στην ελεύθερη αγορά. Συνεπώς, η σημασία του προγεννητικού ελέγχου, του τρόπου ζωής, αλλά και της διατροφής στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 35-40 ετών είναι μεγάλη.

Μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 ετών δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές ωάριο. Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα και κάποια στιγμή τα υγιή ωάρια λιγοστεύουν. Το αποκορύφωμα της γονιμότητάς βρίσκεται ανάμεσα στην ηλικία των 23-31 ετών. Στις ηλικίες 31-35 ετών, τα ποσοστά αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται κατά 3% περίπου το χρόνο. Έπειτα, η μείωση επιταχύνεται και στα 39 έτη το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται κατά το ήμισυ από αυτό των 31 ετών. Από 39 – 42, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι κατά το ήμισυ. Ωστόσο, η πρόοδος της επιστήμης συμβάλλει θετικά και αποτελεί σύμμαχο για τη γυναίκα.

Μια γυναίκα, η οποία επιθυμεί εγκυμοσύνη μετά τα 35 της χρόνια, τι θα πρέπει να κάνει;  

Θα πρέπει να προγραμματίσει μια επίσκεψη στο γυναικολόγο της, να βελτιώσει τη διατροφή της και την άσκηση και να περιορίσει συνήθειες όπως το κάπνισμα, το άγχος.

Τι θα επιφέρει μια τέτοια επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Είναι απαραίτητος ένας γυναικολογικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα τα οποία επηρεάζουν τη γονιμότητα. Ο γυναικολόγος θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό, ατομικό αναμνηστικό και κληρονομικότητας, θα διερευνήσει θέματα που αφορούν βάρος/περίοδo/εγκυμοσύνες και άλλα τυχόν προβλήματα υγείας, θα ελέγξει το βαθμό ανοσοποίησης από παιδικές ασθένειες, αν υπάρχει στίγμα μεσογειακής αναιμίας στην γυναίκα ή τον σύζυγο, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Θα εξετάσει κλινικά τη γυναίκα, θα συστήσει αιματολογικές εξετάσεις και θα ενημερώσει για τον προγεννητικό έλεγχο και για εξετάσεις όπως η αμνιοπαρακέντηση ή η λήψη τροφοβλάστης που μειώνουν τον κίνδυνο χρωμοσωμιακών ανωμαλιών στο έμβρυο, θα ενημερώσει για το ποσοστό αποβολών μετά τα 35, αλλά και για εναλλακτικές μεθόδους επίτευξης εγκυμοσύνης (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση), αν διαπιστωθεί υπογονιμότητα. Είναι σημαντικό ο γυναικολόγος να ζητάει εξετάσεις και από τον σύντροφο, όπως για παράδειγμα σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργειες σπερματικού υγρού, για να εξεταστεί η ποσότητα και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων, αλλά και να συστήσει τη βελτίωση του τρόπου ζωής.

shutterstock_139626488

Σωματικά, διατροφικά και ψυχολογικά που πρέπει να εστιάσει η γυναίκα για αυτή την προσπάθεια;

Στη διατροφή, τη διακοπή του καπνίσματος και την άσκηση: είναι σημαντική η σωστή διατροφή κατά την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης. Η γυναίκα θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ, λιπαρά οξέα Ω-3, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, βιταμίνες C, E και βήτα καροτίνη, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Το φυλλικό οξύ ιδιαίτερα βοηθά στην πρόληψη αναιμιών και γενετικών ανωμαλιών του νωτιαίου σωλήνα και της σπονδυλικής στήλης. Διακοπή του καπνίσματος και αύξηση σωματικής άσκησης είναι επίσης σημαντικά για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σημαντική επίσης και η καταπολέμηση του άγχους: Οι ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται λόγω του άγχους προκαλούν ανισορροπία του ορμονικού προφίλ.  Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατά την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης.  Η γυναίκα, η οποία επιθυμεί εγκυμοσύνη, πρέπει να βρει τρόπους χαλάρωσης. Μερικοί από αυτούς είναι η yoga, η μουσική, το διάβασμα ή οι συναντήσεις με φίλους.

Ζευγάρια που θα επιλέξουν να αλλάξουν τρόπο ζωής, θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του γυναικολόγου και θα συνεργαστούν μαζί του, σήμερα, μπορούν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και να φέρουν στον κόσμo υγιέστατα μωρά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>